Naționala României strânge rândurile pentru cel mai așteptat moment al anului: Cupa Mondială de rugby. Mâine-dimineață (ora 04:00, în direct pe Digi Sport), „stejarii” debutează în compania Scoției, în cel mai sudic oraș al Noii Zeelande, Invercargill.
După o campanie de calificare extinsă pe durata a trei ani și cu biletul pentru Noua Zeelandă obținut în ultimul moment, România se află în fața celui mai important examen. Cupa Mondială de rugby, competiție de la care nu am lipsit niciodată, readuce pe terenul dintre „H”-uri meciurile-spectacol dintre cele două emisfere. O ciocnire a orgoliilor, în care elevii lui Romeo Gontineac vizează în Grupa B obținerea unei victorii, cu Georgia, dar și meciuri onorabile cu marile puteri, Anglia, Scoția și, mai nou, Argentina.
Meciul cu „ciulinii” le provoacă mari probleme celor din stafful tehnic, lotul României fiind decimat de accidentări, nu mai puțin de opt jucători din lotul de 30 având probleme de sănătate. Deși are o coastă ruptă, accidentare suferită în meciul de pregătire cu Perigueux, fundașul Iulian Dumitraș ignoră durerea pentru a fi pe teren. Jucătorul lui Lourdes ne introduce în atmosfera echipei chiar înaintea meciului de mâine.
Iulian, ați reușit să vă recuperați după drumul lung? Nu a fost atât de greu cu zborul, deși a fost lung de 36 de ore, a fost plăcut. Singura problemă a fost cu decalajul orar, pentru că vreo patru-cinci zile la rând de cum am ajuns în Noua Zeelandă ne trezeam cam pe la trei-patru dimineața. Acum ne-am revenit destul de bine, am făcut și câteva antrenamente bune, chiar și un meci de pregătire cu echipa din Ashburton.
Cum a fost trecerea de la vara noastră la iarna din emisfera sudică? Nu au fost probleme. Aici sunt între 5-15 grade Celsius, însă dimineata e destul de frig. Este o vreme care pe noi ne avantajează, suntem obișnuiți din Cupa Europeană a Națiunilor chiar și cu ninsoare, deci nu suntem ușor de speriat din acest punct de vedere.
Ați fost foarte bine primiți în patria All Blacks… Sunt foarte impresionat de oamenii de aici. Toată lumea știe rugby, e cultura lor, la fiecare antrenament este plin de lume, se discută fiecare lucru, toți vor poze, autografe. Este incredibil, cea mai frumoasă atmosferă pe care am întâlnit‑o până acum.
Ai ieșit accidentat în meciul cu Perigueux. Cum te mai simți? Mai bine acum. A trecut și durerea, să vedem cât voi rezista în meci.
Nu este riscant să joci cu o coastă ruptă? Este Cupa Mondială, nu orice competiție. Nu pot să stau trei-patru săptămâni în repaus, voi juca așa. Voi folosi o protecție specială și cam atât. E visul fiecărui jucător să ajungă aici, mai contează o coastă ruptă?!
„De meciul cu Georgia depinde viitorul rugby-ului românesc”
Ai emoții pentru debutul cu Scoția? Un pic. Sperăm să facem un rezultat bun, întotdeauna am făcut meciuri bune în debutul Cupei Mondiale și îmi doresc să păstrăm tradiția aceasta. Meciurile cu Scoția sunt întotdeauna imprevizibile, au o grămadă puternică și o linie de treisferturi jucăușă. Personal, îmi doresc să obținem un scor cât mai strâns.
Încă de la aflarea grupei din care facem parte, gândurile s-au îndreptat spre meciul cu Anglia… Și probabil la acel 134-0 de la Twichenkam. Nu este ușor să joci cu o campioană mondială, Anglia a arătat o formă bună anul acesta, însă noi vom intra pe teren să dăm tot ce putem. Dacă te gândești că îți dau 100 de puncte, nu ai ce să cauți pe teren. Vreau să ieșim cu demnitate de pe teren și să spunem că am făcut tot ce a depins de noi.
Iulian, care va fi cel mai greu meci din grupă? Cel cu Georgia, pentru că de acesta va depinde viitorul rugby-ului românesc. Dacă îi vom bate aici, va fi cea mai importantă victorie pentru noi, ne vom recăpăta locul în Cupa Europeană a Națiunilor. Va fi pentru noi meciul de totul sau nimic.
„Ciulinii” au înțepat de fiecare dată
Scoția este una dintre echipele de tradiție din rugby-ul european, componentă a Turneului celor Șase Națiuni încă de la ediția inaugurală, în 1883. „Ciulinii” au câștigat de trei ori competiția europeană, în 1925, 1984 și 1990, obținând de șapte ori Tripla Coroană (trofeu ce se decernează echipei britanice care le învinge pe celelalte trei). „Ciulinii” au reușit să ajungă la fiecare ediție cel puțin până în faza sferturilor de finală. România și Scoția se vor întâlni pentru a 13-a oară, „stejarii” câștigând doar două partide până acum, cea mai concludentă victorie autohtonă datând din 1981, 18-12. Ultima întâlnire dintre cele două echipe s-a produs tot la Cupa Mondială, în 2007, când „ciulinii” s-au impus cu 42-0.
Programul Cupei Mondiale: Azi: 10:30 Festivitatea de deschidere (Digi Sport 1) 11:15 Noua Zeelandă – Tonga Grupa A (Digi Sport 1) Mâine: 04:00 România – Scoția Grupa B (Digi Sport 1) 06:30 Fiji – Namibia Grupa D
România: 15. Iulian Dumitraș – 14. Ștefan Ciuntu, 13. Gal Csaba, 12. Ionuț Dimofte, 11. Mădălin Lemnaru – 10. Dănuț Dumbravă (md), 9. Lucian Sârbu (mg) – 7. Ovidiu Toniță, 8. Daniel Carpo, 6. Mihai Macovei – 5. Cristi Petre, 4. Valentin Ursache – 3. Paulică Ion, 2. Marius Tincu (cpt.), 1. Mihăiță Lazăr. Rezerve: 16. Bogdan Zebega, 17. Silviu Florea, 18. Valentin Popîrlan, 19. Stelian Burcea, 20. Florin Surugiu, 21. Ionel Cazan, 22. Florin Vlaicu
Scoția: 15. Chris Paterson – 14. Max Evans, 13. Joe Ansbro, 12. Sean Lamont, 11. Simon Danielli – 10. Ruaridh Jackson (md), 9. Mike Blair (mg) – 7. John Barclay, 8. Richie Vernon, 6. Kelly Brown – 5. Alastair Kellock (cpt.), 4. Richie Gray – 3. Geoff Cross, 2. Ross Ford, 1. Allan Jacobsen. Rezerve: 16. Scott Lawson, 17. Alasdair Dickinson, 18. Nathan Hines, 19. Ross Rennie, 20. Chris Cusiter, 21. Dan Parks, 22. Rory Lamont
Cupa Mondială de rugby debutează astăzi în Noua Zeelandă, pe Eden Park, din Auckland, unde țara organizatoare va întâlni Tonga. All Blacks pornesc marii favoriți la câștigarea titlului, performanță ce au mai reușit-o o singură dată, în 1987
Îmi doresc să joc meci de meci, să fiu cel mai bun pe postul meu, să dau eseuri și îi facem mândri pe cei de acasă de noi Iulian Dumitraș, fundaș România
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER